Kuchnia Kenii. Co jeść w sercu Afryki?

Kuchnia Kenii jest zróżnicowana i pełna kontrastów. Można tu znaleźć przysmaki typowe dla kuchni europejskiej czy hinduskiej, jednak obok nich pojawiają się tradycyjne dania afrykańskie.

Najpopularniejsze dania w Kenii

Najpopularniejszym daniem Kenii jest Ugali – prosta potrawa sporządzana z białej mąki kukurydzianej. Najbiedniejsi jedzą ją bez dodatków, czasem dodają do niej sos pomidorowy lub warzywa (np. bakłażan, kapusta lub cukinia). Ugali pojawia się jednak w wielu wariantach, dzięki czemu może stać się daniem atrakcyjnym dla bardziej wymagających smakoszy.
Inną potrawą charakterystyczną dla Kenii jest Nyama Choma, czyli grillowane mięso (głównie kozina i jagnięcina). W kraju tym warto skosztować również Githeri. To kolejne proste (ale też sycące) danie, które powstaje z gotowanej kukurydzy i fasoli. Można je uatrakcyjnić poprzez dodanie ziemniaków lub bananów, można ograniczyć się do podstawowych składników.
Inne, godne polecenia specjały, to:

•    Biryani – danie przyrządzane z ryżu basmati, mięsa i aromatycznych przypraw;
•    Pilau – pikantna potrawa na bazie ryżu, podawana głównie na weselach (jako symbol obfitości i szczęścia);
•    Samaki Wa Kupaka - grillowana ryba w sosie kokosowym, zaliczana do najpopularniejszych potraw w regionie nadmorskim;
•    Matoke – tłuczone zielone banany;
•    Mukimo – danie z ziemniaków, grochu, kukurydzy oraz liści warzyw, bardzo popularne w górskich rejonach Kenii.

Biriyani

Biriyani

Samosa

Samosa

Desery i przekąski

W przerwie między posiłkami warto sięgnąć po kenijskie przekąski i desery. Do tych najpopularniejszych zaliczają się:
•    podpłomyki chapati – chlebki sporządzane z mąki razowej, soi i wody;
•    samosa – przekąska hinduska, którą w Kenii podaje się zwykle z pikantnym mięsem lub warzywami;
•    Mandazi – drożdżowe ciastka przypominające pączki, które zwykle podaje się z cukrem, owocami lub mlekiem kokosowym;
•    Coconut Bean Soup – zupa z kokosa i fasoli, często przyrządzana na słodko i podawana jako deser.

Napoje

Popularnym napojem w Kenii jest Chai, czyli herbata z mlekiem, cynamonem i kardamonem. Oryginalnym napojem jest też Mursik, który powstaje ze sfermentowanego mleka i ziół. Na miłośników afrykańskich piw czeka z kolei muratina, powstające głównie ze sfermentowanej trzciny cukrowej.