Ouzi
Tradycyjne śniadanie w Bahrajnie
Kuchnia Bahrajnu zachwyci każdego, kto ceni różnorodność i bogactwo smaków. W miejscu, w którym od wieków przecinają się ważne szlaki handlowe, połączyły się ze sobą tradycje kulinarne różnych regionów świata: Europy, Afryki i świata arabskiego. Nie brak tu również akcentów typowych dla kuchni indyjskiej oraz perskiej, dzięki czemu wyspiarskie menu jest bardzo oryginalne.
W kuchni Bahrajnu ważne miejsce zajmuje ryż, mięso i owoce morza. Najpopularniejszym daniem jest tu Shrimp Biryani (gotowany ryż z krewetkami lub mięsem jagnięcym). Na stołach często pojawia się też gulasz z jagnięciny, pszenicy, soczewicy i suszonych owoców, oraz okoń (smażony lub grillowany).
Wśród potraw, których warto spróbować w Bahrajnie, pojawiają się też:
• machboos – danie z ryżu basmati gotowanego z kurkumą, kardamonem, cynamonem oraz mieszanką przypraw baharat, serwowane zwykle z baraniną lub kurczakiem;
• margoog – danie porównywane z włoską lasagne, składające się z makaronu, warzyw, mielonego mięsa oraz orientalnych przypraw;
• qoozi – pieczone mięso (baranina lub jagnięcina), wypełnione ryżem, orzechami i rodzynkami;
• muhammar – ryż z daktylami o słodkim posmaku, zwykle serwowany jako dodatek do ryb.
Ouzi
Tradycyjne śniadanie w Bahrajnie
Mieszkańcy Bahrajnu chętnie sięgają po przekąski. Do tych najpopularniejszych zaliczają się:
• khubz – podpłomyki, dostępne w niemal wszystkich sklepach spożywczych. Można je jeść z lokalnymi pastami, np. pastą z grillowanego bakłażana lub hummusem;
• samosa – sycąca przekąska ze słonego ciasta z nadzieniem (np. z ziemniaków, soczewicy lub smażonego kurczaka).
W Bahrajnie nie brak deserów znanych doskonale miłośnikom kuchni arabskiej, a chałwy i baklawy można tu dostać bez problemów. Miłośnicy słodkich przysmaków docenią też takie rarytasy, jak:
• luqaimat – kuleczki z ciasta smażonego w głębokim tłuszczu, polewane syropem daktylowym;
• zalabia – deser na bazie słodkiego ryżu, doprawianego kardamonem i cukrem. Podawany jest on z orzechami lub pistacjami, najczęściej jako dodatek do dań obiadowych;
• mamoul – małe ciasteczka nadziewane pastą daktylową;
• muhallabia – deser na bazie mleka i ryżu (często porównywany z puddingiem), podawany z szafranem i pistacjami;
• khabeesa – słodki przysmak (zwykle serwowany na śniadanie) z mąki połączonej z cukrem, wodą różaną, kardamonem i szafranem.
Bahrajn słynie też z dobrej kawy, znanej tu jako Gahwa. Jest ona dość mocna i bardzo aromatyczna. Parzona według tradycyjnych receptur, doprawiana kardamonem i goździkami, stała się nieodłącznym elementem towarzyskich spotkań. Podawana w małych filiżankach, skutecznie pobudza, a popijanie jej niewielkimi łykami jest dla miejscowych i ich gości ważnym rytuałem.