Uczta w karaibskim stylu. Jakich potraw warto spróbować na Kubie? 

Kuchnia kubańska jest najlepszym dowodem na to, że nawet z bardzo prostych składników mogą powstać wyborne dania. Na Kubie łączą się ze sobą różne tradycje kulinarne (głównie hiszpańskie, karaibskie i afrykańskie), a to przekłada się na bogactwo wyspiarskiego menu. 

Kuchnia kubańska – na czym polega jej specyfika?

Z czym kojarzy się kuchnia kubańska? Głównie z ryżem, mięsem i czarną fasolą. Proste dania mogą jednak wybornie smakować dzięki dodatkom: przyprawom (głównie oregano i liściom laurowym), sofrito (zasmażce z czosnku, cebuli, papryczki i oliwy) oraz marynacie mojo (sporządzanej z soku z limonki, czosnku, cebuli i oliwy). 

Dania główne

Kubańczycy nie celebrują śniadań, za to sporo uwagi poświęcają przygotowaniu głównych posiłków. Narodowym daniem na wyspie jest ajiaco – potrawa powstająca z kawałków mięsa z warzywami, kukurydzą, zielonymi bananami, dynią i malangą (rośliną uprawianą w Ameryce Środkowej i Południowej). Kubańczycy chętnie sięgają też po gęste zupy, np. zupę z kawałkami kurczaka lub pożywną zupę z czarnej fasoli. 

Popularnością cieszą się też:

  • Ropa Vieja – danie z kawałkami mięsa gotowanego w aromatycznym sosie z cebulą, papryką, liśćmi laurowymi i kminkiem,

  • Arroz y Frijoles Negros – ryż z czarną fasolą, 

  • Bistec de pollo – kubański stek z kurczaka marynowanego w sosie z limonki, 

  • Lechon Asado – pieczona wieprzowina z dodatkiem salsy mojo,

  • Yuca con Mojo – danie bazujące na korzeniu juki (manioku), 

  • Picadillo – danie z mielonego mięsa duszonego w pomidorach i cebuli, zwykle podawane z ryżem lub tortillą, 

  • Camarones al ajillo – krewetki w czosnku, podawane w zalewie czosnkowej lub smażone na patelni, 

  • Camarones a la criolla - krewetki w sosie kreolskim, przyrządzanym z papryki, pomidorów i kuminu,

  • Arroz con Huevo Frito – ryż z jajkiem sadzonym. 

Ajiaco

Ajiaco

Ropa vieja

Ropa vieja

Najpopularniejsze desery i przekąski

Kubańczycy chętnie sięgają po desery, godnie reprezentowane przez: 

  • Coquito Blanco – deser na bazie miąższu kokosa,

  • Flan – kremowy deser na bazie jaj, mleka i cukru, 

  • Churros – podłużne pączki posypane cukrem i cynamonem,

  • Chiviricos – kukurydziane placuszki, dostępne w wersji deserowej i wytrawnej, 

  • platany smażone z cukrem,

  • chipsy bananowe. 

Najpopularniejszą przekąską na Kubie jest z kolei Pan con lechón – kanapka z pieczoną wołowiną, którą można kupić w kawiarniach, piekarniach i ulicznych budkach z jedzeniem. 

Flan

Flan

Chiviricos

Chiviricos

Kubańskie napoje 

Kuba kojarzy się głównie z rumem (Havana Club, Bacardi i Santiago de Cubamany) oraz drinkami: kultowym Cuba Libre, Daiquiri oraz Mojito (każdy z nich można przygotować w wersji bezalkoholowej). Na wyspie herbaty prawie się nie pija, można za to spróbować słodkiej kawy kubańskiej lub café con leche – kawy podawanej z dużą ilością mleka.