Ajiaco
Ropa vieja
Kuchnia kubańska jest najlepszym dowodem na to, że nawet z bardzo prostych składników mogą powstać wyborne dania. Na Kubie łączą się ze sobą różne tradycje kulinarne (głównie hiszpańskie, karaibskie i afrykańskie), a to przekłada się na bogactwo wyspiarskiego menu.
Z czym kojarzy się kuchnia kubańska? Głównie z ryżem, mięsem i czarną fasolą. Proste dania mogą jednak wybornie smakować dzięki dodatkom: przyprawom (głównie oregano i liściom laurowym), sofrito (zasmażce z czosnku, cebuli, papryczki i oliwy) oraz marynacie mojo (sporządzanej z soku z limonki, czosnku, cebuli i oliwy).
Kubańczycy nie celebrują śniadań, za to sporo uwagi poświęcają przygotowaniu głównych posiłków. Narodowym daniem na wyspie jest ajiaco – potrawa powstająca z kawałków mięsa z warzywami, kukurydzą, zielonymi bananami, dynią i malangą (rośliną uprawianą w Ameryce Środkowej i Południowej). Kubańczycy chętnie sięgają też po gęste zupy, np. zupę z kawałkami kurczaka lub pożywną zupę z czarnej fasoli.
Popularnością cieszą się też:
Ropa Vieja – danie z kawałkami mięsa gotowanego w aromatycznym sosie z cebulą, papryką, liśćmi laurowymi i kminkiem,
Arroz y Frijoles Negros – ryż z czarną fasolą,
Bistec de pollo – kubański stek z kurczaka marynowanego w sosie z limonki,
Lechon Asado – pieczona wieprzowina z dodatkiem salsy mojo,
Yuca con Mojo – danie bazujące na korzeniu juki (manioku),
Picadillo – danie z mielonego mięsa duszonego w pomidorach i cebuli, zwykle podawane z ryżem lub tortillą,
Camarones al ajillo – krewetki w czosnku, podawane w zalewie czosnkowej lub smażone na patelni,
Camarones a la criolla - krewetki w sosie kreolskim, przyrządzanym z papryki, pomidorów i kuminu,
Arroz con Huevo Frito – ryż z jajkiem sadzonym.
Ajiaco
Ropa vieja
Kubańczycy chętnie sięgają po desery, godnie reprezentowane przez:
Coquito Blanco – deser na bazie miąższu kokosa,
Flan – kremowy deser na bazie jaj, mleka i cukru,
Churros – podłużne pączki posypane cukrem i cynamonem,
Chiviricos – kukurydziane placuszki, dostępne w wersji deserowej i wytrawnej,
platany smażone z cukrem,
chipsy bananowe.
Najpopularniejszą przekąską na Kubie jest z kolei Pan con lechón – kanapka z pieczoną wołowiną, którą można kupić w kawiarniach, piekarniach i ulicznych budkach z jedzeniem.
Flan
Chiviricos
Kuba kojarzy się głównie z rumem (Havana Club, Bacardi i Santiago de Cubamany) oraz drinkami: kultowym Cuba Libre, Daiquiri oraz Mojito (każdy z nich można przygotować w wersji bezalkoholowej). Na wyspie herbaty prawie się nie pija, można za to spróbować słodkiej kawy kubańskiej lub café con leche – kawy podawanej z dużą ilością mleka.