
Glacier Express, Szwajcaria

Narty w St. Moritz, Szwajcaria
Szwajcaria jest jednym z krajów alpejskich, graniczącym z Niemcami, Austrią, Liechtensteinem, Włochami i Francją. Zachwyca swoim pięknym, górskim krajobrazem w którym króluje szczyt Matterhorn, licznymi ośrodkami sportowymi, świetnie przygotowanymi trasami zjazdowymi i biegowymi.
W Szwajcarii znajduje się bodaj najwięcej szczytów wznoszących się powyżej 4 tys. m n.p.m., dlatego zima trwa tutaj od wczesnej jesieni do późnej wiosny. Jedną z wielu atrakcji dla miłośników gór są specjalne pociągi widokowe: Bernina Express i Glacier Express z których można podziwiać spektakularne widoki Alp.
Szwajcaria zachęca turystów także ponad setką mniejszych i większych jezior, z których najbardziej znane są: Jezioro Genewskie, Jezioro Bodeńskie, Jezioro Neuchatel. Jest tu mnóstwo miejsc do aktywnego wypoczynku zimą, jak choćby Kanton Berno.
To kraj czekolady i sera. Słynne szwajcarskie czekolady i sery (podawane zwłaszcza w formie fondue z dodatkiem pieprzu, czosnku, białego wina i kirschu) to specjały bez których nie da się obejść.
1. Róźnorodność kulturowa. Szwajcaria nie jest jednolita, jeśli chodzi o język urzędowy. Niemiecki jest najczęściej używanym językiem w Szwajcarii: obowiązuje w 19 z 26 kantonów. W języku francuskim mówi się w zachodniej części kraju, w "Szwajcarii Romańskiej", po włosku natomiast mówi się w Ticino i w czterech południowych dolinach kantonu Gryzonia.
2. Znakomite warunki dla narciarzy i snowboardzistów. Szwajcarskie stoki są znakomicie przygotowane, dlatego każdej zimy przyjeżdża w Alpy wielu amatorów białego szaleństwa.
3. Czekolada i inne specjały. Podczas pobytu w Szwajcarii wręcz trzeba spróbować słynnej czekolady, a także fondue, czyli sztandarowego dania lokalnej kuchni.
4. Piękne jeziora i krajobrazy. W tym europejskim kraju można zachwycić się widokami: góry i jeziora tworzą wspaniałą harmonię i można się w nie wpatrywać z podziwem o każdej porze roku.
Glacier Express, Szwajcaria
Narty w St. Moritz, Szwajcaria
Kuchnia szwajcarska zawiera w sobie wiele elementów kuchni krajów sąsiadujących z nią czyli włoskiej, francuskiej i niemieckiej. Głównymi składnikami dań kuchni lokalnej są twardy ser, ziemniaki i chleb. Szwajcaria jest też uznawana za jedna z ojczyzn czekolady, która jest znana na całym świecie. Może ona być obecna niemal we wszystkich daniach, od śniadania po kolację.
Do najpopularniejszych dań należą:
Szwajcaria to raj dla narciarzy. Są tu setki kilometrów tras zarówno narciarskich, jak i dla snowboardzistów, a wiele z nich ma oświetlenie i sztuczne naśnieżanie. Natomiast w lato, gdy śniegu już nie ma (nie licząc tego wysoko w górach) Alpy polecają się na spacery. To prawdziwy raj dla miłośników trekkingu i wspinaczy. Nie raz i nie dwa podczas spaceru natkniesz się na górski wodospad. Do dyspozycji odwiedzających są również kolejki linowe, które pozwalają łatwo i bezpiecznie dotrzeć do najciekawszych miejsc w okolicy.
Szwajcarskie miasteczka także miejsca w sam raz na przejażdżki rowerem. Sprzyja im infrastruktura i łagodny klimat. Dla amatorów mocnych wrażeń polecamy rafting na Renie. Naturalne progi rzeczne sprawiają, że w Szwajcarii są idealne warunki dla uprawiania tego sportu.
WAŻNE:
z uwagi zmieniające się przepisy sanitarne w poszczególnych krajach prosimy o sprawdzenie aktualnych informacji na stronie https://www.gov.pl/web/dyplomacja/informacje-dla-podrozujacych
Matterhorn, Szwajcaria
Berno, Szwajcaria
Czy chcesz być informowany o naszych najnowszych ofertach specjalnych i korzystnych opcjach podróży? Zapisz się do naszego newslettera!
Zapisz sięOddzwonić
Zapytanie
Skontaktuj się z nami
Zainteresowanie usługą