Jakich potraw spróbować na wakacjach w Portugalii?

Kuchnia Portugalii ceniona jest za bogactwo smaku i niezwykłe aromaty. Zamiłowanie do prostoty i świeżości sprawia, że tutejsza dieta jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Portugalczycy chętnie sięgają po ryby i owoce morza, świeże zioła oraz warzywa, choć w ich kuchni nie brak też ciekawych dań mięsnych.

Najpopularniejsze dania kuchni portugalskiej

Portugalia słynie z dań bazujących na rybach i owocach morza, wśród których największą sławę zdobyły:

  • bacalhau (suszony dorsz),
  • polvo à lagareiro (zapiekana ośmiornica z ziemniakami),
  • Amêijoas à Bulhão Pato (małże gotowane w białym winie),
  • sardinha assada (pieczone sardynki).

Ponadto każdy region Portugalii ma swoje kultowe dania z ryb i owoców morza. Na Azorach warto sięgnąć po zupę rybną, z kolei w rejonie Algarve  po danie znane jako Cataplanade Marisco. Jest to jednogarnkowa potrawa z ryb lub owoców morza, gotowana w miedzianym garnku (od którego wywodzi się jej nazwa).

Wśród zup największą sławą cieszy się caldo verde (zielona zupa portugalska). Jest to proste, a jednocześnie smaczne i pożywne danie, sporządzane z ziemniaków, kapusty i kiełbasy chouriço. Na liście popularnych dań kuchni portugalskiej znalazły się też:

  • feijoada à transmontana (gulasz z fasoli i mięsa),
  • bacalhau á gomes de sá (zapiekanka z ziemniaków, jajek, cebuli i oliwek),
  • Carne de Porco à Alentejana (smażone ziemniakami z wieprzowiną i małżami).

Portugalskie desery i przekąski

Portugalczycy chętnie sięgają po przekąski, wśród których największą popularnością cieszy się Bolo de Caco – chlebek, który na Maderze podawany jest z masłem czosnkowym lub mięsem. W rejonie Porto popularna jest francesinha, czyli kanapka z szynką, kiełbasą i stekiem, a w Lizbonie Paisteis de Bacalhau (krokiety ziemniaczano-rybne).

Miłośnicy deserów docenią arroz doce – ryżowy pudding, serwowany praktycznie we wszystkich lokalach na terenie Wybrzeża Lizbony. O uwagę smakoszy konkurują z nim pastéis de nata z Belém. Są to babeczki z ciasta francuskiego i budyniu, które w XVIII wieku zaczęli wypiekać zakonnicy z lizbońskiego klasztoru hieronimitów. Warto też sięgnąć po:

  • ovos moles – wafelki z mąki i cukru,
  • travesseiro – ciastka z kremem migdałowo-jajecznym,
  • bola de berlim – pączki z nadzieniem budyniowym,
  • pão de Ló de Ovar – biszkopt pieczony w specjalnym glinianym naczyniu.
Bacalhau

Bacalhau

Ovos moles

Ovos moles

Co pić w Portugalii?

Na liście najpopularniejszych napojów w Portugalii znajdują się wina powstające w rejonie Porto oraz sznaps Medronho, produkowany z owoców drzewa truskawkowego w rejonie Algarve. W całej Portugalii dostępne są też: wiśniowa nalewka ginjinha, mocna wódka  aguardente oraz piwo Super Bock. Wśród napojów bezalkoholowych wyróżnia się pomarańczowa Laranjada – najstarszy napój bezalkoholowy Portugalii, wprowadzony na rynek w 1872 roku.