Minorka to niewielka hiszpańska wyspa położona na Morzu Śródziemnym. Jej kameralny charakter sprzyja wakacyjnemu wypoczynkowi na jednej z jej wielu niebiańskich plaż. Co do zaoferowania ma wyspa Minorka i dlaczego warto ją odwiedzić?
Lazurowa woda, białe piaski i ciągnące się wzdłuż całego wybrzeża unikatowe formy skalne – taka jest właśnie Minorka. Wakacje na niej na pewno nie będą nudne. „Coś dla siebie” znajdą tam bowiem zarówno wielbiciele słodkiego lenistwa na plaży, jak i podróżnicy preferujący aktywny wypoczynek, sporty wodne i zwiedzanie urokliwych miast. Turyści najchętniej odwiedzają Ciutadella de Menorca – klimatyczne portowe miasto na zachodnim wybrzeżu wyspy oraz uznawany za stolicę Minorki miasto Mahón.
Minorka to kameralna wysepka zamieszkana przez około 90 tysięcy mieszkańców. W 1993 roku UNESCO nadało jej status Rezerwatu Biosfery, ze względu na naturalne, nietknięte przez człowieka elementy przyrodnicze. Na wyspie można poczuć się jak w innej epoce, ponieważ nie ma tutaj wieżowców, blokowisk, ani ogromnych kompleksów hotelowych. Wśród najważniejszych atrakcji Minorki można wymienić: stolicę wyspy Mao, szlak Cami de Cavalls (ścieżka wokół wyspy), Ciutadellę (dawną stolicę Minorki), a także El Toro (najwyższy szczyt na wyspie). Wczasy na Minorce mogą dostarczyć wielu wrażeń estetycznych, ze względu na wspaniałe widoki, urokliwe miasta i cudowne morze. Minorka słynie także z megalitów, czyli dużych kamieni, które miały kiedyś znaczenie kultowe lub religijne. Wyspa znana jest ze spokoju, możliwości zrelaksowania się i ucieczki przed całym światem. Wycieczki na Minorkę są stosunkowo tanie, a na miejscu ceny także nie są wygórowane. Jeśli chodzi o to, co warto zwiedzić na Minorce, to przede wszystkim należy zobaczyć główne miasta na wyspie, a także przejść się po portach.
Wyspa Minorka słynie ze swojej tradycyjne, śródziemnomorskiej kuchni. W trakcie wczasów na Minorce warto skosztować potraw takich jak: frit mallorqui (smażone podroby), arros brut (brudny ryż, czyli danie podobne do paelli), królika w sosie migdałowym, a także pysznych win i kawy. Wśród innych tradycyjnych potraw wymienia się gęstą zupę z homara, bakłażany faszerowane i Mahon-Menorca, czyli lokalny ser żółty.