Jedzenie na Zakynthos. Jakie przysmaki są najpopularniejsze na tej greckiej wyspie?

Kto lubi smaki Grecji, ten z pewnością doceni wyspiarską wersję kuchni greckiej. Na Wyspach Jońskich, do których należy m.in. Zakynthos, ważne miejsce zajmują dania rybne oraz mięsne, często obficie doprawiane cynamonem. Obok nich pojawiają się świeże warzywa i lokalne sery, w tym niezwykle popularna w Grecji feta (dojrzewający ser z mleka koziego i owczego).
Pitta-gyros, Zakynthos

Najpopularniejsze dania na Zakynthos

Do najpopularniejszych potraw na wyspie Zakynthos należą:

  • gouvetsi – jagnięcina z makaronem,
  • briam – zapiekane warzywa (bakłażany, pomidory, cukinia, cebula, ziemniaki i czosnek),
  • musaka – zapiekanka z ziemniaków, bakłażanów, mięsa mielonego, podawana z kremowym beszamelem,
  • kuneli – królik zapiekany w brytfance z dodatkiem oliwy, cytryny i rozmarynu,
  • stifado – słodkawy gulasz z wołowiny z czerwonym sosem (często doprawianym cynamonem), podawany z makaronem lub ryżem,
  • spetsofai – danie bazujące na kiełbasie i papryce,
  • pasticio – zapiekanka z makaronu, mielonego mięsa z dodatkiem pasy pomidorowej i beszamelu,
  • pitta-gyros – klasyczna pitta faszerowana wieprzowiną,
  • papoytsakia – bakłażany nadziewane serem i mięsem,
  • moscharistifado – cielęcina podawana z pomidorami i duszoną cebulą.

Ponadto na Zakynthos popularne są dania z rybami i owocami morza w roli głównej. Można tu sięgnąć po kalmary i grillowaną ośmiornicę, a także postawić na popularnego leszcza morskiego.

Przekąski – co warto zjeść między posiłkami?

Na Zakynthos nie brak oryginalnych przekąsek, po które można sięgnąć w ciągu dnia. Wśród przysmaków, których warto spróbować podczas pobytu na wsypie, znajdują się m.in.:

  • melitzanosalata – posiekane bakłażany;
  • psomi me domata  – grecka bruschetta, czyli chleb z pomidorami, oliwkami i kawałkami fety,
  • bobik – zacier z ciecierzycy;
  • pita – grecki chlebek;
  • spanakopita – pikantne ciasto faszerowane szpinakiem;
  • choriatiki – grecka sałatka z pomidorami, ogórkiem, oliwkami, cebulą i fetą.
Choriatiki

Choriatiki

Musaka

Musaka

Najpopularniejsze desery

Na miłośników słodkości odwiedzających Zakynthos czeka m.in. mandolato (słodki nugat), z którym o względy smakoszy rywalizuje mandoles (deser z migdałów podawanych ze słodkimi polewami). Dodatkowo czekają tu popularne w całej Grecji chałwy i greckie sezamki Pasteli, powstające z migdałów, miodu i nasion sezamu. Na Zakynthos warto też sięgnąć po lokalny deser o nazwie fytoura, powstający ze smażonej kaszy manny obsypanej cukrem.

Napoje

Zakynthos słynie z winnic, w których powstają takie rarytasy, jak Retsina (białe wino z dodatkiem żywicy sosny). Można tu również sięgnąć po alkohole:

  • Ouzo – grecki likier o smaku lukrecji;
  • Tsipouro – niestarzona grecka brandy, wytwarzana z wytłoków lub z wina po oddzieleniu winogron i soku;
  • Tentura – likier, którego wyjątkowy smak uzyskuje się przez dodanie goździków i cynamonu.