Co zjeść na Cyprze? Najważniejsze cypryjskie dania i przysmaki

Jedzenie na Cyprze

Mezze

Kuchnia cypryjska zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Wyspiarskie dania, proste i zdrowe, mogą oczarować każdego. Jakich potraw trzeba spróbować podczas pobytu na tej wyspie?

Kuchnia cypryjska – ogólna charakterystyka 

Kuchnia na Cyprze jest zbliżona do kuchni greckiej, jednak położenie wyspy, jej historia i podział na część północną i południową, przełożyły się na lokalną tradycję kulinarną. Efekt? Dietę śródziemnomorską wzbogaciły wpływy brytyjskie, arabskie i tureckie, tworząc wyjątkową kuchnię cypryjską. I choć Cypr otaczają wody Morza Śródziemnego, w najpopularniejszych na wyspie daniach ryby są rzadkością. Po jakie specjały warto zatem sięgnąć w tej części świata? 

Najważniejsze składniki kuchni cypryjskiej 

O wyjątkowości kuchni cypryjskiej decydują lokalne produkty, m.in. halloumi – ser z niepasteryzowanego mleka owczego i koziego, produkowany według tradycyjnej receptury. Jest on częstym składnikiem dań z grilla oraz sałatek, w których może go zastępować feta (ser z mleka koziego i owczego). Trzecim lokalnym serem jest lekki anari, wyróżniający się śmietankowym smakiem.

Podobnie jak w Grecji, tak i tu popularnymi dodatkami do wielu dań są oliwki i sos tzatziki, sporządzany na bazie jogurtu greckiego. Cypr słynie też z lokalnych win, znanych i cenionych na całym świecie. 
Danie z kiełbasą loukaniko

Danie z kiełbasą loukaniko

Musaka

Musaka

Stifado

Stifado

Najpopularniejsze potrawy kuchni cypryjskiej 

O wyjątkowości kuchni cypryjskiej można przekonać się w trakcie poszczególnych posiłków. Jak mogą one wyglądać?

Śniadanie na Cyprze

Śniadanie może składać się m.in. z tradycyjnej kiełbasy loukaniko, która przed wędzeniem leżakuje w czerwonym winie, smażonego halloumi, jajek i lokalnych warzyw. Do tego podawane są chlebki pitta oraz mocna i gęsta kawa po cypryjsku (Kafés), zbliżona swym smakiem do kawy po turecku.

Najpopularniejsze dania obiadowe

Najpopularniejszym daniem obiadowym na Cyprze jest stifado – rodzaj gulaszu, w którym mięso pojawia się w towarzystwie pomidorów, cebuli, wina i mieszanki przypraw (m.in. cynamonu). Inne dania, których warto spróbować na Cyprze, to:
  • koupepia – cypryjskie gołąbki z farszem z ryżu, ziół (czasem z mięsem mielonym), owijane w liście winogron
  • musaka – zapiekane danie z bakłażana, mięsa mielonego i sosu beszamelowego
  • tavas – jagnięcina duszona w specjalnym garnku z ziemniakami i warzywami, doprawiana m.in. kminkiem.

Desery i przekąski 

Mieszkańcy Cypru chętnie sięgają po przekąski. Są to głównie mezze, w których pojawić mogą się m.in. sałatki, kawałki grillowanego sera, oliwki, hummus oraz souvlaki (cypryjskie szaszłyki, mogące stać się również samodzielnym daniem). 

Na Cyprze czekają też pyszne desery. Są to m.in.: 
  • baklawa – deser z ciasta filo, orzechów, miodu i pistacji 
  • lokum (Turkish delight) – słodka kostka z mąki ziemniaczanej, obtoczona w cukrze pudrze i kokosie (lub orzechach) 
  • sütlaç – budyń ryżowy z cynamonem 
  • tahin helvasi – chałwa sezamowa
  • lokma – małe pączki z ciasta drożdżowego, smażone w głębokim tłuszczu, polewane miodem lub syropem klonowym. 
Lokma

Lokma

Sütlaç

Sütlaç