Bajan Macaroni Pie i Flying Fish
Tamarind Balls
Mieszkańcy Barbadosu nie przywiązują większej wagi do śniadań, za to dania główne mogą oczarować największych smakoszy.
Narodowym daniem na Barbadosie jest latająca ryba (Flying Fish), łowiona u wybrzeży Barbadosu. Można ją podawać na wiele sposobów, np. smażoną lub duszoną w sosie pomidorowym. Rybę taką zwykle podaje się z Cou-Cou (rodzajem purée z mąki kukurydzianej i okra ) lub placuszkami ze smażonych platanów.
Popularnością na Barbadosie cieszą się też:
Kultową przekąską na Barbadosie jest kanapka z latającą rybą oraz Fish Balls – rybne kuleczki, które można kupić w budkach z ulicznym jedzeniem. Miłośnicy słodkości mogą sięgnąć po ciasto rumowe lub Tamarind Balls (kuleczki z owoców tamarynowca i miodu).
Bajan Macaroni Pie i Flying Fish
Tamarind Balls
Barbados, podobnie jak inne wyspy karaibskie, kojarzony jest z rumem (zwłaszcza z Mount Gay Rum). Ale także z likierem Malibu oraz Bajan Rum Punch (ponczem rumowym, który powstaje z rumu, soku owocowego, syropu cukrowego i soku z limonki). Miłośnicy piwa mogą z kolei sięgnąć po Banks Beer – lokalny napój alkoholowy typu lager.
Wśród napojów bezalkoholowych wyróżniają się:
Chcesz poznać inne wyspy karaibskie? Przeczytaj nasz artykuł o Jamajce!